Тексти для списування

Калина
Надзвичайно люблять на Україні червону калину. Її образ тісно пов’язаний з образомсамої України. Цей чарівний кущ ріс біля кожної оселі. Гронами калини дівчата прикрашали коси. Нею заквітчували весільний коровай. Калиною лікували хворих. Цей кущ садили навіть поблизу могил.
Отож і зараз калина – одна з найулюбленіших рослин українців. Цвіте вона білим цвітом, червоніє ягодами по садках, лісах, левадах. Саджають калину поблизу води. (63 слова)

ДЕ РАКИ ЗИМУЮТЬ
Я вирішив подивитися: де ж раки зимують? Ударили перші морози. На озері утворилася тонка шкоринка льоду.
Друзі допомагають мені одягти гідрокостюм і розбивають лід біля берега. Під водою похмуро і холодно. Пливу вглиб. Починається глибока яма, і на її дні пухкий шар мулу, на якому видно горбки.
Раптом горбки починають ворушитися і витягуються довгі вуса, показуються намистинки очей. Раки лежать стрункими рядами, потопають у мулі по самі очі. Варто було злегка зачепити раків, як вони схоплюються зі свого ліжка і рятуються втечею. Але тільки я відпливаю вбік, і раки знову повертаються на дно ями.


Хто з вас бачив мурашиний будиночок(.?!) Ця складна споруда пр_крита зверху лис(?)тям хвоєю гілочками. Під купою росли(н,нн)их решток містя(тьс,ц)я підземні лабіринти з в_ликою кількіс(?)тю камер і ходів. Більшість мешканців мурашника – робочі мурашки. Вони шукають їжу годують личинок і самку. Є розвідники, які знаходять (з,с)добич і пові- домляють про це іншим. Мурашки-воїни охороняють ж_тло від ворогів. (Не)чіпай мурашник! Мурашки – корисні комахи. (60 слів.)


Бе(з,с)межний, ро(з,с)дольний степ пролягає на (пів)дні (У,у)країни. У м_нулому вся ця в_л_чезна рівнина була вкрита ст_повим різнотрав’ям, сивою ков_лою. (На)весні вона яскріла різнобарвними квітами. Трави були такими в_сокими, що в них (з)головою ховалися вершники. У синьому небі ширяли орли, шуліки, зал_валися піс(?)нями жайворонки. Вовки, л_сиці полювали на зайців, ховрашків, тушкан(?)чиків. Куточок цього первісного степу зараз у заповіднику «Асканія-Нова». (60 слів.)

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Підписуємо зошити!

3 клас. Що з канцелярії придбати, щоб не прогадати

Шкільне приладдя (англійська)